Hogyan csinálom én

Komfortzónán kívüli élet

Komfortzónán kívüli élet

A táplálkozás

2017. március 21. - SándorMiki

Az egészséges életstílus sok összetevőből áll. Itt lehetne reggelig sorolni az összetevőket, de én csak kettőről szeretnék beszélni, a táplálkozásról és a sportról. Ebben írásomban csak a táplálkozásról lesz szó.  Az egészséges táplálkozáshoz  mindenki ért és senki sem. :-) Rengeteg diétáról és táplálkozási tanácsokról hallottunk már, ezeknek se szeri, se száma és a legtöbbről kiderült az idők folyamán, hogy káros... Én is kipróbáltam már a káposztalevestől a 90 napos diétáig szinte mindent. :-) A legnagyobb hatással mégis egy dietetikus és kis csapata volt rám. Ők nem sulykolták belém, hogy ezt ne egyek, azt ne egyek. Ez már alapból tetszett, mert jókat és finomakat enni  nagyon szeretek. :-)

Attól ne féljetek, hogy belemegyek olyan szakszövegbe, mint például hasznos szénhidrátok, szabadgyökök és a többi szakbaromság...

Én a saját tapasztalataimat írom le, ami nekem jó volt, ami nekem bejött. Sok minden számít a helyes táplálkozási rend kialakításánál, mint például az életkor, a nem, a testtömeg, de vannak alaptézisek, amiket  be kell tartani.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy egy szellemi munkát végző személynek teljesen más diétát kell csinálnia, mint egy fizikai munkásnak. Merőben más az energia szükségletük. Nem véletlenül mondták a régiek egy energiaszegény ételre, hogy ezzel sem mernénk nekiindulni szántani.  A lényeg, hogy bármilyen diétába vagy egészséges étrend kialakításába is kezdesz, nézd meg a körülményeidet, a környezetedet, az életmódodat.  Az életmódod változtatásával együtt jár a táplálkozási szokásaid megváltoztatása. Nekem az a hitvallásom az, hogy mindegy  mit eszel,  csak az legyen természetes és  a legkevesebb (lehetőleg nulla)  mesterséges tartósítószer legyen benne. Tudom ezzel lehet vitatkozni, de nézz meg egy laktózmentes tejet(ami elméletileg hasznosabb a szervezetednek), 5-6 nappal felbontás után...  Semmi természetes nincs az állagában...

A táplálkozással kapcsolatban vannak alapelveim, amire igyekszem odafigyelni és maximálisan betartani. Az első, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Természetesen  a folyadék alatt a H2O-t vagyis a vizet értem. :-) Bár alkalmanként beleférhet egy üveg sör vagy egy pohár bor is. Itt minden attól függ, hogy mennyire vagy szigorú magadhoz.

A második alapelvem az étkezések elosztása. Igyekszem 3-4 óránként enni. Belegondolva, 3-4 óránként nem bírod telizabálni magad, csak extrém esetekben.:-) Tehát, ha 3-4 óránként eszel egy picit, akkor egész napra úgy fel tudod tölteni a "készleteidet", hogy  a szervezetednek nem lesz hiányérzete és nem kezd el raktározni. Ami a legfontosabb, hogy mindezt éhezés nélkül teszed. A 2-4 óránkénti  rendszeres étkezés  még az inzulinháztartásodnak és az anyagcserédnek is nagyon jó.  :-)

Mit értek "készleten"??

A szénhidrátot, a zsírt és a fehérjét vagyis a tápanyagok fő összetevőit. Ezeknek az arányait kell jól megválasztanod. Inkább majd az eredményeim beszéljenek helyettem, mert  attól leszek hiteles. Erről mindig az Atkinson diéta jut eszembe. :-) Olyan osztotta az "igét", aki túlsúllyal küszködött, mégis őt tartották a zsírégető diéta atyjának... :-) :-) Ezt mindenképp el akarom kerülni. Akiknek segített az Atkinson diéta, azoknak bocsi... :-D :-D

Tehát, amit az elkövetkezendő időben be fogok tartani, az a rendszeresség és a tudatosság. Tudatosság a kalória bevitelben, a tápanyagarányban és a folyadékbevitelben. Rendszeresség az étkezések számában.

Az eredményekről majd a későbbiekben beszámolok, ha igény van rá, akkor konkrétumokról is írok. :-)

Nemsokára jelentkezem a következő résszel, amelyben arról írok, hogy mit jelent nekem a sport.

A bejegyzés trackback címe:

https://sandormiki.blog.hu/api/trackback/id/tr4912359967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása